26 november 2007

Barnförkläde


När jag rensade vår lilla kamera hittade jag en bild på att gammalt verk - ett förkläde jag sydde till A. Det är i vaxduk. Jag älskar verkligen mönstret, hade jag bara lite mer pengar skulle jag matcha barnet med en duk. A är iaf väldigt fin i det. "jag har klänning" säger han förtjust när han har det på sig.

Pysselbyte september - Nåldyna


I september bytte pysselbytarna på SB nåldynor. Eftersom jag just dragit igång broderiprojektet blev det såklart en broderad nåldyna. Den är sydd i kläde och broderad med lingarn. Först broderade jag en tulpan. Den såg verkligen gräslig ut. Det fick bli enkla småblommor istället, lite snäll måste man ju vara mot mottagaren *skrattar*

25 november 2007

Pysselbyte oktober - Grytlappar


I oktober var det dags för byte av grytlappar. Såhär blev mina.

Första broderade verket


Jag håller på att lära mig att brodera. Första alstret blev en namnskylt till barnets dagis. Jag hade ingen penna som funkade så jag fick brodera bokstäverna på fri hand (med resultat därefter...)

Sybeskrivning Mei Tai

Hela selen är dubbel, förutom axelbanden. Axelbanden brukar jag göra 170-200 cm långa. Personligen föredrar jag längre band så till mig själv gör jag dem 2 m. Midjebandet brukar vara lagom att göra 150-170 cm långt. Jag vadderar det mitt på ca 60 cm. Till vaddering kan man använda tex fleece eller bordsfilt. Selen på bilden är rätt smal då den syddes till ett litet barn. Numera syr jag sittdelen 40 cm bred och 50 cm hög (utan huvudstöd). Syr man en sele som är rak upptill kan man snedda hörnen där man syr fast axelbanden.
Klipp ut alla delar. Man behöver inte sicksacka eftersom kanterna ligger inne i selen. Midjebandet kan med fördel klippas i ett stycke, dvs minst 22 cm brett och så långt man vill ha det. Själv brukar jag ta i när jag lägger till sömnsmån, jag lägger till ung 4 cm dvs cm på varje sida.
Fålla axelbanden. Ta ut mitten på bandets bredd. Ta sedan ut mitten på "halvorna" Vik in halvans mitt så att den ligger mot bandets mitt. Nåla fast ordenligt.

Lägg ihop sittdelen på selen, räta mot räta med axelbanden emellan. Låt en bit av axelbanden sticka ut så att det finns kvar att sy förstärkningssömmarna i. Sy ihop delarna efter långsidorna men lämna kortsidan öppen. Om man tycker att det är krångligt att sy ihop selen med axelbanden i kan man också sy ihop sittdelen för sig och lämna öppet där axelbanden ska sitta. Sen vänder man selen, sticker i axelbanden och syr ihop.
Vänd sittdelen och sy en stickning längs med hela kanten. Sy två eller fler förstärkningssömmar innanför stickningen där axelbanden sitter. Man kan också sy förstärkningen som en fyrkant med kryss i.
Vik in sömnsmånen på midjebältet och pressa kanterna. Lägg bältet med avigsidan upp och lägg på vadderingen. Om man vill kan man sy en söm på varje sida så att vadderingen sitter där den ska när man syr ihop midjebältet. Lägg på sittdelen så den ligger halvvägs in på midjebältet. Vik upp resterande del över sittdelen (så sittdelen ligger inuti midjebältet) och sy ihop i överkant. Sy en stickning i nederkant och sy några förstärkningssömmar.KLART!